Nenavádějte své návštěvníky ke klikání na reklamy AdSense!30.December

Jedním z častých problémů začínajících uživatelů AdSense je snaha trošku popohnat výdělky. Z tohoto důvodu je poměrně často k vidění text navádějící ke kliknutí na reklamní blok AdSense a tím pádem odevzdání nějakého toho výdělku majiteli webu.

Toto jednání je ale jedno z nejzávažnějších porušení pravidel Google AdSense. Ty výslovně zakazují takovoutu činnost vedoucí kvyší míře prokliku. A je relativně jedno, jestli se o “dobročinném” prokliku jednou denně zmíníte v textu nějakého článku, nebo prostě nad reklamní blok přidáte nápis “prosím klikněte”.

Je až s obdivem, že se právě tohoto přestupku dopustil i pravděpodobně nejkontroverznější český blogger Radek Hulán, který na svém webu několik dní nabádal ke kliknutí na reklamy AdSense. Pro jeho štěstí si však Google nápisu “Klikněte si” nestačil všimnout, respektive ho nestačil nikdo nabonzovat, a on tento text změnil.

Pokud jste si pečlivě přečetli pravidla AdSense, určitě byste si všimli důlěžité části referující právě o zákazu podobných praktik:

Webové stránky nesmějí obsahovat žádné pobídky uživatelům, aby klikali na reklamy. V to spadá podněcování uživatelů, aby na reklamy klikali nebo aby navštívili sponzorské stránky nebo to, že budete na reklamy nepatřičně odvádět pozornost. Vaše stránky například nesmějí obsahovat fráze typu “klikněte zde”, “podpořte nás”, “navštivte tyto odkazy” nebo jiné podobné výzvy, které se mohou vztahovat k libovolné reklamě bez ohledu na její obsah. Tyto aktivity jsou přísně zakázány z důvodů možného zvyšování nákladů inzerentů.

Co vám za takovýto přestupek hrozí? Docela drsný trest – v lepším případě zablokování zobrazování reklam na dané doméně, v tom horším případě zavření celého účtu. Google si prostě nebere servítky a dodržování podmínek programu řádně hlídá.

Pokud by se vám nedejbože povedlo toto pravidlo porušit a Google si toho všimnul (ať už manuálním procházením, robotem, nebo na něčí udání), čeká vás následující email, respektive jeho česká varianta pokud máte jako jazyk nastevnou češtinu:

Hello,

While reviewing your account, we noticed that you are currently displaying Google ads in a manner that is not compliant with our policies. For instance, we found violations of AdSense policies on pages such as { URL vašeho webu }.

Publishers are not permitted to encourage users to click on Google ads or bring excessive attention to ad units. For example, your site cannot contain phrases such as “click the ads,” “support our sponsors,” “visit these recommended links,” or other similar language that could apply to the Google ads on your site. Publishers may not use arrows or other symbols to direct attention to the ads on their sites, and publishers may not label the Google ads with text other than “sponsored links” or “advertisements.”

As stated in our program policies, AdSense publishers are not permitted to place Google ads on pages with adult or mature content.

As a result, we have disabled ad serving to the site.

Your AdSense account remains active. However, we strongly suggest that you take the time to review our program policies (https://www.google.com/adsense/policies ) to ensure that all of your remaining pages are in compliance.

Please note that we may disable your account if further violations are found in the future.

Sincerely,

The Google AdSense Team

Ve stručnosti – jedná se o výňatek z pravidel uvedený o pár řádku výše, doplněný o přesnou adresu stránky na které jste se provinili. Jako výsledek tohoto porušení pravidel bylo vypnuto zobrazování reklam pro celou doménu na které web běží (a Googlu je celkem jedno že na ní máte 10 kompletně odlišných webů). Na záběr Google přidává varování, že při dalším porušení pravidel může být váš účet kompletně zablokován – to je pravděpodobně vaše celoživotní konečná v AdSense, jelikož při zablokování účtu již nejste oprávněni zaregistrovat si účet nový.

Velice dobře si proto vaše jednání rozmyslete a případné nedostatky okamžitě opravte. Opětovné přečtení pravidel AdSense nemusí být také vůbec na škodu…

Klíčová slova:

  • klikání na reklamy
  • ad sense klikani
  • google adsense klikanie

Příbuzné články:

  • Žádné příbuzné články

Žádné komentáře

Přidejte váš komentář

You must be logged in to post a comment.