10 otázek, které byste si měli položit před napsáním nového článku30.January

Spousta bloggerů se často dostává do fáze, kdy prakticky nemá o čem psát. Jelikož ale chtějí zachovat alespoň frekvenci nových článků, na kterou jsou jejich čtenáři zvyklí, plodí další a další příspěvky. Takovýto obsah je však v naprosté většině případů zcela o ničem a jeho přidaná hodnota téměř nulová.

Zde je seznam deseti otázek, které je dobré položit si sám sobě před napsáním nového příspěvku na váš blog. Možná bude tento seznam fungovat jako dobrý filtr vašeho potenciálního obsahu, ale věřte mi že dodržením těchto kroků stoupne kvalita vašeho blogu o několik tříd.

1. Hlavní záměr příspěvku?

Co bylo hlavním důvodem pro nový článek? Zaslouží si tento námět vůbec nový příspěvek? Nepíšu prostě “jen tak”, abych měl na blogu nějaký nový článek?

2. Co očekávám od čtenáře?

Dobrý článek by měl v čtenářovi vyvolat reakci, ať již pozitivní nebo negativní, která se nejsnadněji projeví v komentářích respektive ve zpětných odkazech na váš text.

3. Přinesl jsem nějakou přidanou hodnotu?

Dává článek vaším čtenářům něco užitečného, nějakou novou informaci, přidanou hodnotu? Mnoho článků pouze vlastními slovy sděluje to, co je již jinde dostupné – vy byste měli vždy nabídnout čtenářům nový pohled, informaci a užitnou hodnotu.

4. Použil jsem dobrý titulek?

Úspěch většiny příspěvků závisí na vhodně zvoleném nadpise / titulku. Ten se totiž objevuje ve vyhledávačích, v RSS čtečkách, lidé na něj odkazují a pokud návštěvníka zaujme na první pohled, je zde velká šance že si přečte celý váš příspěvek. V dnešní uspěchané době je dobrý nadpis opravdu efektivní zbraní v boji za vyšší návštěvnost.

5. Nemám v textu gramatické chyby nebo překlepy? 

Není nic otravnějšího než číst blog plný gramatických chyb, zbytečných překlepů a nesrozumitelného textu. Po napsání každého příspěvku byste si měli celý text vždy znova v klidu přečíst a opravit případné nedostatky.

6. Byl jsem dostatečně stručný?

Čtenáři nemají rádi dlouhé texty. Nikdo nemá příliš času na čtení zdlouhavé omáčky. Snažte se psát co nejstručněji a přecházejte k jádru problému bez zbytečného zaobírání se nepodstatnými detaily.

7. Odkázal jsem na příbuzné články?

Odkazováním na vaše starší články s podobnou tématikou můžete znatelně zvýšit počet zobrazených článek na vašem webu a čtenáři tím nabízíte šanci detailnější analýzy daného problému, kterou návštěvník ve většině případů rád využije.

8. Nechal jsem prostor pro komentáře?

Weblog bez komentářů jakoby ani nebyl – zpětná vazba s vašimi čtenáři je jednou z nejdůležitějších aspektů úspěšného blogu, a také jakýmsi zdrojem zábavy pro vás jako autora. Zkuste schválně vyzvat čtenáře na konci příspěvku k vyjádření jejich názorů nebo zkušeností, sami budete překvapeni pozitivní odezvou.

9. Použil jsem vhodná klíčová slova?

Každý článek je souborem slov – vy byste si předem měli ujasnit, jaké výrazy chcete zvýraznit a na ně se v textu zaměřit. Při vhodné volbě klíčových slov může být výsledný efekt opravdu znatelný, a optimalizovaný traffic z vyhledávačů vám bude zaslouženou odměnou.

10. Odkázal jsem na zdroje a inspiraci?

Odkazováním na cizí weblogy nikdy neuděláte škodu. Kromě toho, že se jedná o slušnost, je zmínění zdroje nebo přinejmenším textu který vás inspiroval vhodné i z hlediska zlepšení pozice ve vyhledávačích a zvýšení trafficu.

Příbuzné články:

  • Žádné příbuzné články

39 komentářů

  1. Jako bych už tento článek na nějakém zahraničním servru četl ;) .

  2. Otázka č. 11: Neporušil som licenciu WordPressu?

  3. klepeto: staci si pozorne precist clanek a nemusis mit pocit “jako bych”, inspiraci jsem primo odkazal :)

  4. http://www.stacho.cz/pravo/porusovani-gnu-licence-v-praxi/

  5. stejne tak ctenar by si mel polozit otazku jestli se musi schovavat pod dvema ruznymi prezdivkami a chodit na web pres nemecky proxy server :)

  6. Vy jste se serverem problogger nějak domluven na tlumočení jejich článků do češtiny, nebo jen tak nezávazně vyděláváte? :D

  7. na zadnem tlumoceni jsem se nedomlouval, tohle je normalni clanek se standardnim postupem, zdroj je uveden, neni to zadny doslovny preklad naopak je pridano spousta vlastnich poznatku. nezapominej, ze porad jeste opravdu hodne lidi ma s anglictinou problemy a tak clanek v cestine urcite oceni.

  8. Hannesi, nic si z těhle komentářů nedělej. Možná od článku čekali něco, co ještě nikdo nikdy nevymyslel a dostanou to zdarma ;)

  9. Jako spousta jiných článků na tomto blogu se mi i tento četl jak po másle. Začínám totiž s blogováním a vzhledem k tomu, že do ničeho nechodím nepřipraven, tak tyhle články jsou jak chleba hladového čtenáře :) Ne, vážně. Díky :)

  10. Ahoj!
    Jsem fakt nadšená….je to vážně super článek a věřim, že mi určitě pomůže, ptž zrovna rozjíždim blog ;o)
    Díky moc

  11. Valuable info. Lucky me I found your site by accident, I bookmarked it.

  12. I want let you know, I think you will find theres problem with the Rss, its not displaying correctly in my Feed viewer. It merely started occurring yesterday, did you modify something on the website?

  13. Took me time to read all the comments, but I actually enjoyed the article. It proved to be Very helpful to me and Im certain to all the commenters right here Its always good when you can not only be informed, but also entertained Im sure you had fun writing this article.

  14. My dad has been writing a book precisely on point with this blog, I have emailed him the web address so perhaps he could pick up a couple pointers. Fantastic Job.

  15. Howdy there, I will?capital t entry the site correctly inside Opera, I really hope you are going to repair this particular!

  16. I really like your wp design, wherever do you download it through?

  17. Great article. Waiting for more.

  18. I am sorry, that I can help nothing. I hope, you will be helped here by others.

  19. Thank you, I have recently been looking for information about this subject matter for ages and yours is the best I have discovered so far.

  20. You are a very clever person!

  21. My cousin recommended this blog and she was totally right keep up the fantastic work!

  22. Amazing article, thank you, I will bookmark you later.

  23. I simply couldnt leave your website before telling you that people really enjoyed the standard information you offer for your visitors Will be back often to check on new posts

  24. This blog site is very good. How was it made !?

  25. If you could message me with some tips about how you made your site look this cool, I would appreciate it!

  26. I think this blog is swell.

  27. Your site looks good except your background seems a bit strange to me.. But then again that’s just my opinion haha.

  28. Nice website you got here, information is very valid and it’s stuff I can relate to..! It’s too bad not everyone knows sites like this, it truly does open eyes to some.

  29. Very nice site you got here, has good and useful info! haha. It kinda sucks tho.. That not a lot of people know about something important as this, no? People have to learn to look for new things at all times.

  30. hi people I are afflicted by information overload so thanks for keeping the internet good. Decent reading. I like your blog design as well. continue your great work.

  31. If you are looking for SEO services, come check out our website.

  32. Straightforward and written well, tyvm for that info! TY for that helpful info! I wouldnt have gotten this otherwise!

  33. I thought it was destined to be some boring outdated post, however it compensated for time. I’ll post a link to this particular page on our blog. I am certain my own visitors will discover which very useful.

  34. I just added your web page to my bookmarks. I really like reading your posts. I would not have discovered this by myself!

  35. Im not likely to say what everyone else has already said, but I actually do want to comment on your understanding of the topic. Youre truly well-informed.

  36. Wonderful wording you used for the info here. It’s actually quite interesting. Too bad not everyone is agreeing with this topic haha, it’s sad but oh well their loss right? :p

  37. I have been examinating out a few of your posts and i must say clever stuff. I will definitely bookmark your website.

  38. Awesome post, where is your rss? I cant find it! I simply passed this onto a colleague who was carrying out a little research on that. And that he actually bought me lunch because I discovered it for him haha!

  39. I’d be inclined to see eye to eye with you on this. Which is not something I typically do! I really like reading a post that will make people think. Also, thanks for allowing me to comment!

  40.  

Přidejte váš komentář