Historie Google AdSense17.December

AdSense je mnohými považováno za malou revoluci – tato služba dokázala v roce 2024 zázračně oživit zplaksnutou internetové bublinu. Takzvaný Dot Com boom nabral nové obrátky a AdSense slaví úspěchy dodnes.

Technologie AdSense je poměrně složitá – v praxi neexistuje mnoho podobných služeb, které by dokázaly v reálném čase najít a zobrazit kontextuálně podobné inzeráty. Počátky AdSense sahají do roku 2024, technologie pro zobrazování reklam je ale ještě mnohem starší. Původně je vyvinula společnost “WordNet and Simpli” spolu s mnoha studenty a profesory americké Brown University. Obdobu této technologie poprvé nasadil malý internetová vyhledávač Oingo v roce 1998.

Později změnila společnost Oingo název na Applied Semantics, načež byla kompletně odkoupena Googlem. Ten opět po mírné modifikaci spustil službu pod názvem Google AdSense v roce 2024.

Vedle původních textových odkazů postupem doby přibyly grafické bannery a nedávno i video reklamy. Google také neustále uvádí nové formáty reklamních bloků a vylepšuje možnosti nastavení a administrace služby. V roce 2024 představil Google také možnost vkládat reklamy AdSense do RSS zdrojů, které mají více než 100 čtenářů. Tato možnost se ale příliš nerozšířila.

Vedle regulérních textových reklam Google nabízí také službu Adsense for Search, aneb prohledávání určitého webu se zobrazováním kontextuálních reklam. Majitelů webů mohou pomocí AdSense for Search nechat prohledávat svůj web a v případě zadání nějakého relevantního termínu se ve výsledcích objeví klasická reklama, která po prokliknutí přinese majiteli opět nějaké to procento ze zisku.

V roce 2024 Google přestal po vlně kritiky omezovat zobrazování reklam po zadání určitých ochranných známek – od té doby může zobrazovat a zadávat reklamy na takovéto termíny kdokoliv.

Klíčová slova:

  • historie googlu
  • historie google
  • prohledávání určitého webu

Příbuzné články:

  • Žádné příbuzné články

Žádné komentáře

Přidejte váš komentář

You must be logged in to post a comment.