Nepodceňujte sílu RSS!8.January

Jestli se chystáte rozjet nějaký ten blog, nebo už nějaký provozujete, neměli byste rozhodně podceňovat jednu věc. Bez RSS feedu dnes nemůže žádný pořádný weblog vůbec fungovat. Díky této možnosti mají vaši čtenáři unikátní možnost sledovat krátký výpis posledních článků na vašem blogu, a i bez fyzického navštívení samotného webu mohou usoudit, zda si daný článek přečíst nebo ne.

V dnešní době exituje velké množství RSS klientů, stejně jako webových agregátorů. Nebudu je zde nyní rozebírat, každý určitě máte svojí oblíbenou RSS čtečku nebo se vám zobrazuje seznam posledních článků na nějakém webu. Při poslední větší aktualizaci zahrnul tuto možnost na svojí homepage i největší český portál Seznam a mnoho lidí tuto službu určitě s radostí uvítalo - i já mám Seznam jako homepage a pod hlavičkou přidáno několik nejčtenějších webů, respektive jejich RSS kanálů.

Přítomnost RSS kanálu na vašem blogu může být hlavně v začátcích opravdu zásadní. Pokud vytvoříte nový weblog, který ještě nedostává moc odkazů z vyhledávačů nebo z ostatních webů, je psání zajímavých článků jediným opravdu funkčním způsobem jak přilákat čtenáře. Bez obsahu to prostě nejde, a u weblogů to platí zvláště. Zmiňoval jsem to již v článku “Ještě než začnete blogovat” a připomenu to opět: váš návštěvník si na web zvykne chodit pouze v případě, že na něm bude pravidelně nacházet něco zajímavého. Pokud napíšete jeden článek za měsíc, moc pravidelných čtenářů asi nezískáte.

Díky RSS lze ale i na nový weblog přilákat slušné množství lidí. Nejdříve je samozřejmě nutné připravit podmínky pro nějaký ten efekt napsání nového článku - to znamená dostatečně zviditelnit váš RSS kanál, přidat ho do různých webových čteček a agregátorů. Pokud se vše povede, může pak efekt napsání nového článku vypadat například jako na následujícím grafu. Ten pochází z jednoho z prvních dnů po spuštění Úspěšného blogu, kdy již existovalo určité množství čtenářů a webů, které zaindexovaly místní RSS. Aktualizace pak vyvolala doslova lavinu nových čtenářů…

snap000458.gif

Jak toho využít?

Používání RSS kanálu má ale i své nevýhody. Tou hlavní je fakt, že čtenář používající RSS namísto běžného navštěvování webu a kontroly nových článků nebo komentářů prostě jenom zapne jakýsi program a ten mu ukáže jestli přibylo něco nového. To je na jednu stranu hodně praktické, ale z pohledu zpeněžení blogu dost nešťastné. Takový čtenář totiž nemůže eventuálně kliknout na nějakou tu reklamu, které by ho mohla zaujmout při běžné kontrole webu.

Nic ale není tak špatné jak to vypadá na první pohled, a to je i tento případ. Několik chytrých hlav přišlo na zajímavou myšlenku přidat reklamy i do RSS kanálu. Technicky to není nic náročného: zobrazí se vám třeba 5 nadpisů článku na nějakém webu s několika prvními větami a pak se do RSS zařadí reklama. Stejný formát, stejný nadpis, akorát vás po kliknutí nepřesměruje na daný web, ale na stránku zadavatele reklamy. V RSS pak může klidně následovat zbýbvajících 5 položek.

V zahraničí je již tento model díky několika společnostem poměrně běžný, i když ho používají spíše menší weblogy. U nás jsem nenarazil na jediný RSS feed, který by podobnou věc praktikoval, a asi to tak ještě chvíli zůstane. Nebyl by to ale Google s jeho AdSense, aby nepronikl také do této oblasti. V současné době tak probíhá beta testování vkládání reklam do RSS kanálů.

Funguje to úplně stejně jako běžné reklamní bloky AdSense, prostě se na základě obsahu webu (resp. RSS kanálu) zobrazí kontextově příbuzná reklama. Z kliknutí na takovou položku pak majitel RSS kanálu získává tradiční provizi z AdSense. Zní to zajímavě, co říkáte? Momentálně však Google již nepřibírá žádné další betatestery a přesné datum nasazení této možnosti pro všechny uživatele AdSense také není známo. Bude se ale nesporně jednat o další zajímavou možnost zpeněžení vašeho zajisté kvalitního webového obsahu…

Příbuzné články:

13 komentářů

  1. a jaké je tvoje stanovisko ke sporu “celé články” nebo “jen anotace” v RSS?

    Udělal bys to rozdílně, když není adsense na webu a když je? = když nemám reklamu, udělám návštěvníky (kromě Ronyho) šťastné a dám jim to celé nebo vždycky jen anotace?

    Jde vůbec adsense cpát do RSS?

  2. Překvapuje mě, že autor toho blogu publikuje graf ukazující neuvěřitelný skok v návštěvnosti, ale přitom se vyhýbá rozboru, jaký z agregátorů mu jakou návštěvnost generuje. Autor zřejmě z nějakého důvodu nechce zmiňovat Weblogy.cz, které zmíněný náhlý skok způsobily.

  3. 2 Sue: Tohle je asi tema na delsi diskuzi, ale ja se stavim spis pro volbu pouhych nekolika vet s odkazem na pokracovani na webu. je pravda ze v pripade webu bez reklam vlastne nemas az tak moc o co prijit, ale porad, tvoje hlavni tvorba je ten samotny web, at uz kvuli designu nebo ostatnimu obsahu. RSS beru spise jako takove dulezite lakadlo.

    Nepublikovat cele clanky press RSS jsem se ale rozhodl i kvuli jinym duvodum: zaprve nektere clanky jsou hodne dlouhe, obsahuji ruzne obrazky, ukazky kodu, skripty a tak. S tim muze byt nekdy problem.

    Tim druhym duvodem je fakt, ze se docela casto najde nejaky ubozak, ktery vam ty clanky proste ukradne. To asi neni pripad tohoto webu nebo vubec ceskych stranek, ale na nekolika zahranicnich webech uz se mi to stalo. Neni az tak tezke napsat skript ukladajici obsah RSS na web a nasledne z toho treba nejak profitovat. Zkracena volba RSS mi tedy prijde jako rozumnejsi varianta.

    2 Jan Bien: nemam jediny duvod nejak hanit nebo neuvadet weblogy.cz, proste jsem akorat nerozebiral zdroje tohoto skoku. Ano, je to jeden z webu odkud chodi dost navstevniku, stejne tak ale existuje mnoho dalsich stranek podobneho razu posilajicich pri napsani noveho clanku slusne mnozstvi ctenaru.

  4. “Několik chytrých hlav přišlo na zajímavou myšlenku přidat reklamy i do RSS kanálu.”
    Těhle několik chytrých hlav bych nakopal do p*dele. Důvod? Jedna ze základním myšlenek RSS je jednoduchost až na dřeň. Prostý strukturovaný text bez balastu.
    Pár RSS zdrojů jsem už kvůli reklamě ze čtečky vymazal.

  5. Aké stránky máš na mysli? Tvoja stránka má názov Úspešný blog, určite by teda pomohlo, ak by si zverejnil stránky, cez ktoré sa dá zdvihnúť návštevnosť blogov tvojich čitateľov. Viem, možno by to bola reklama, od ktorej sa možno xceš držať ďalej, ale predsa…

  6. 2filoss: zalezi na tom, o cem tvuj blog je. pokud mas technicky blog, pak bych zkusil prehled.net a nebo weblogy.cz (resp. mobilar, digimedia, ..), ale nesmis byt moc aktivni. pokud vydavas 1-2 clanky denne, tak hlavne na weblogy a spol je to super a vyjde ti upoutavka na kdejakou pitomost, ale pokud nedej boze jsi schopen napsat treba 10 clanku, protoze se ti nahromadily temata, je to v pr***i a muze dojit k zablokovani tvych prispevku v agregovanem RSS.

  7. Používání RSS kanálu má ale i své nevýhody. Tou hlavní je fakt, že čtenář používající RSS namísto běžného navštěvování webu a kontroly nových článků nebo komentářů prostě jenom zapne jakýsi program a ten mu ukáže jestli přibylo něco nového. To je na jednu stranu hodně praktické, ale z pohledu zpeněžení blogu dost nešťastné.


    iba blbec da do rss feedov cely clanok, ta mudrejsia mensina do feedu len akcny titulok a kratky excerpt.

  8. > iba blbec da do rss feedov cely clanok, ta mudrejsia
    > mensina do feedu len akcny titulok a kratky excerpt.
    Přemýšlím, jestli jsem blbec, když dávám do RSS celé články? Přemýšlím, jestli jsem něco přehlédl, když jsem zatím na většině RSS viděl jen úryvky? A nejsem si jistý, že když něco dělá většina, tak že je to automaticky správně.

    Někdy jsou nám totiž důvody určitého chování skryty. Ale to neznamená, že jsme chytřejší než ti, kteří to dělají jinak, než mi si myslíme, že je to správně.

  9. Jen nezdvorily nevychovanec obvykle všechny kolem označuje jako “blbce”, aniž by se dokázal zamyslet nad tím, že každý člověk má jiné potřeby a že ne každý musí nutně mít vše úplně přesně jako on …

  10. Reklama vložená do feedu jako článek? Jen to ne! Ztrácí se tím spoustu výhod RSS zmíněných v článku - kdo agreguje na své stránky takovýto obohacený feed?

    To mi přijde jako zajímavější možnost vkládat to na konec upoutávky na článek jako HTML převedené na entity. Rozšířené čtečky (třeba Opera, nebo Bloglines) takové HTML interpretují.

  11. Ja len tak, out of topic. Preco stahovat cele RSS, ked by stacilo poslat serveru len nejake poradove cislo (id) clanku, ktory mi posledny poslal, a podla toho by mi poslal clanky, ktore este nemam? Ved ti, co v dnesnej dobe maju staticke stranky, asi nepouzivaju RSS. A bolo by to aj datovo menej narocne. (Ano mam pomaly internet a vela feedov :))

  12. kenoh: Správná čtečka by správný feed měla stahovat pouze pokud se tam něco změnilo. Problém je v tom, když někdo generuje RSS dynamicky pomocí PHP a ponechá standardní HTTP hlavičky, znamenající “tento soubor nekešovat,” případně “tento soubor byl právě změněn.” Přesvědčil bys takovéto diletanty, aby implementovali něco tak složitého?

    Jinak můžu poradit jednu věc - nasoukej si ty feedy do Google Reader a pak stahuj jen jeden feed, ten z GR.

  13. V první chvíli, když jsem možnost RSS reklamy v Google AdSense uviděl, jsem zajásal. Ale pak musím přiznat, že jsem se neodvážil… Mám na to podobný názor jako Jirka Bureš. Uživatelé feedů jsou podle mého názoru většinou techies, kteří používají RSS čtečky právě pro odfiltrování balastu na stránkách - ze stránky chtějí skutečně vidět jenom ten článek. Pokud jim tam podstrčím reklamu, budou to brát jako útok na soukromí (= moje čtečka) - na rozdíl od běžných stránek (= jejich web).

  14.  

Přidejte váš komentář