Nepodceňujte správné formátování15.October

Před pár lety jsem četl jakousi studii o tom, že návštěvník webových stránek se o setrvání nebo odchodu z určitého webu rozhoduje v prvních pár sekundách pobytu na takové stránce. Je to logické – když někdo poprvé přijde na nový web, nechce se mu zdržovat dlouhým zkoumáním jak to všechno funguje, ale podle designu a obsahu si udělá rychlý úsudek, zda se mu vyplatí na stránkách zůstat, nebo přejít na další.

Podobný přístup platí ještě mnohem více pro uživatele RSS čteček. Tam jde vyloženě a zaujetí na první pohled, využití originálního nadpisu, přidání chytlavého obrázku nebo videa, nebo další originální prvek. Pokud toto neuděláte, oko potenciálního návštěvníka už se pravděpodobně dávno přesunulo na úplně jiný RSS feed a k tomu vašemu se vrátí nejdříve při dalším updatu. Získání pozornosti je tak základním kamenem úspěchu na cestě za vyšší návštěvností.

Zde je několik metod, které se snažím aplikovat a které přinášejí zaručené výsledky

  • Titulek – musí být výstižný, originální a mít tendenci zaujmout. Velice dobře fungují titulky obsahující třeba slovo nejlepší (“10 nejlepších způsobů k …”). Jelikož se titulek zobrazuje v RSS čtečkách, hlavičce webu a na dalších místech, je volba toho správného nadpisu opravdu důležitá.
  • Krátké odstavce – rozčlenění textu na odstavce je další nutností. Člověk je od přírody líný tvor a tak se před jakýmkoliv delším textem značně ostýchá a dvakrát si rozmyslí, jestil se mu vyplatí takto “nepříjemný” článek číst. Rozdělení na krátké odstavce pak nejen zpřehledňuje, ale také dává jakýsi pocit odlehčenosti textu.
  • Seznamy – velice dobrým prvkem pro strhnutí pozornosti jsou nejrůznější seznamy a jednoduché tabulky. Zvláště při použití s originální odrážkou se jedná o velice funkční prvek v zachycení pozornosti čtenářova oka.
  • Citování – nový odstavec obsahující citát může být taktéž velice údernou zbraní. Pokud si ještě trochu vyhrajete s CSS a nastavíte takovému textu třeba speciální pozadí nebo trošku jiný font, máte úspěch zaručen.
  • Různé barvy, fonty – tato metoda je poměrně riskantní, ale na některých webech funguje velice dobře. Přestože by vaše stránky měly mít jednotný styl a formát, použití mírně odlišného fontu, velikosti písma nebo dokonce barvy může být velice platné. Je zde ale opravdu důležité ono zvýraznění nepřehnat, aby se z vašich stránek nestaly barevné omalovánky.

Pokud se kamarádíte s Photoshopem, je velice snadné pomoci předchozím metodám nějakým zvláštním grafickým prvkem, ať už se jedná o onu zmiňovanou odrážku u seznamu nebo třeba originálním záhlavím tabulky. Hodně samozřejmě dělá také samotný design webu, ale to už je zase trochu jiná kapitola…

Příbuzné články:

  • Žádné příbuzné články

114 komentářů

Přidejte váš komentář

You must be logged in to post a comment.