Zásady efektivní inzerce (v ETARGETu)12.April

Jelikož se poměrně často ocitám i na druhé strany barikády, na straně zadavatele reklamy, zveřejním následující text, který by vám měl pomoci zvýšit efektivitu vašich reklam, pokud jste v podobné pozici. Tento text byl rozeslán inzerentům českého reklamního systému eTarget, který si i přes značný rozmach Google AdSense drží pevné postavení na mnoha významných českých webech (namátkou třeba téměř všechny projekty Computer Pressu, iDnes.cz, Lidovky.cz, Aktualne.cz a další).

eTarget funguje docela podobně jako Google AdWords, nebo třeba Sklik od Seznamu. Ono také není až tak co vymýšlet, Google prostě stanovil určité zásady a metody a jak už to tak bývá, nikdo jiný s ničím lepším zatím nepřišel. Proto můžete tyto zásady celkem dobře použít i u jiných reklamních systémů.

Vytvořte si zdarma větší počet odkazů

Vytvořte si více odkazů, které budou přesněji popisovat vaše produkty na základě hledaných slov. Konkrétnější odkazy zvyšují prodej.

Příklad: Na hledané slovo „NÁBYTEK“ je vhodný odkaz ve znění „Široký sortiment nábytku pro kanceláře, domácnosti a hotely“, avšak pro hledané slovo „ŽIDLIČKA“ je vhodnější odkaz ve znění „Široký sortiment židliček v cenách už od 980,- Kč“

Uživatelé internetu hledají konkrétní odpovědi na své otázky, proto jsou inzerenti s přesnějšími odpověďmi na zadané požadavky úspěšnější. Systém ETARGET vám umožňuje tvorbu neomezeného
počtu odkazů bez dodatečných poplatků.

Hledané výrazy použijte v textu odkazu
Používejte hledané výrazy přímo v textu odkazu. Průměrně takovéto použití zvyšuje efektivitu o 35%. Příklad: Na hledané slovo „ŽIDLIČKA“ je vhodné zobrazit odkaz ve znění „Židličky od světových výrobců v cenách od 980,- Kč“. Pokud pro tento hledaný výraz zvolíte odkaz „Nabízíme značkový nábytek“, sníží se jeho efektivita a ztrácíte tak nové zákazníky.

Systém ETARGET umožňuje dynamickou tvorbu odkazů, takže pokud plánujete inzerovat na více než 300 slov, kontaktujte nás prosím, rádi vám pomůžeme se zjednodušením správy odkazů. Uvádějte v odkazu lokalitu, ve které podnikáte

Jestliže je působení vašeho podnikání vymezeno určitou lokalitou, informujte o tom zájemce o vaše produkty předem. Vytvořte také více odkazů pro lokální hledání. Tímto snížíte náklady na reklamu, protože vaši stránku nenavštíví zájemci z iných lokalit. Atraktivitu vašich odkazů zvýšíte také tím, že uživatelé upřednostňují dodavatele ze svého města nebo kraje.

Příklad: Máte prodejnu s nábytkem v Plzni a Olomouci. Na vyhledávaný výraz „NÁBYTEK PLZEŇ“ použijte odkaz „Dům nábytku Plzeň“, zatímco pro vyhledávání „NÁBYTEK OLOMOUC“ použijte znění odkazu „Dům nábytku Olomouc“. Takto formulovaný odkaz může zvýšit efektivitu reklamy až o 50%. Zohledňujte konkurenci

Při tvorbě odkazů si pozorně přečtěte odkazy Vašich konkurentů a formulujte vlastní odkazy tak, aby sa odlišovaly od ostatních. Nabídněte klientům takové výhody, které nenabízejí jiní.

Zadejte si zdarma více klíčových slov
Úspěšné kampaně si žádají od zadavatele věnovat pozornost výběru klíčových slov, jelikož každý uživatel na internetu hledá zboží a služby prostřednictvím jiných slov. Úspěšnějším je ten inzerent, který lépe zná svého zákazníka (jeho zvyky, jazyk který používá apod.)

Příklad: Nákup židliček do kanceláře začíná hledáním možných dodavatelů na internetu. Zákazník může hledat např. židlička, židličky, nábytek, zařízení kanceláře, křeslo, kancelářský nábytek, prodej nábytku Olomouc, dům nábytku, prodej židliček anebo sedačka.

Běžná úspěšná kampaň v systému ETARGET obsahuje více než 250 slov, ty nejúspěšnější přesáhnou 2024 slov.

Zadáním většího počtu klíčových slov zvyšujete cílenost vaší reklamy, přivádíte na vaši stránku více zákazníků a snižujete náklady na takovouto reklamu (na specifická slova je nižší konkurence, proto je cena nižší). Více než polovina vyhledávání má 2 a více slov.

Směrujte správně vaše návštěvníky
Uživatelé internetu jsou pohodlní a při hledání informací nechtějí procházet celou web stránku. Z tohoto důvodu směrujte návštěvníky přes odkazy přímo na podstránky, které prezentují hledaný produkt.

Příklad: Při hledání slova „ŽIDLIČKY“ směrujte zákazníky na stránku www.ABCnabytek.cz/zidlicky , na které najdou informace o hledaném produktu, a nikoliv na stránku www.ABCnabytek.cz , na které je prezentovaný celý sortiment společnosti.

Takovéto směrování zvyšuje úspěšnost prodeje prostřednictvím web stránky 2 až 3 krát, jelikož při každém prokliknutí můžete ztratit až 30% návštěvníků, kteří stránku zavřou.

Inzerujte nepřetržitě
Analýza chování uživatelů internetu prokázala, že si často pamatují cestu, kterou se dostali na zajímavou web stránku, ale nepamatují si její název. Z tohoto důvodu doporučujeme inzerovat nepřetržitě, aby vaši web stránku našel i zákazník, který si ji vyhledal a navštívil před časem, avšak nakupovat se rozhodl až dnes.

Přistupujte individuálně k ceně slov
Vyberte si ta klíčová slova a klíčové výrazy, které podle vás nejpřesněji vystihují váš produkt a zvyšte cenu na tato slova tak, abyste byli před vaší konkurencí. Takovým způsobem maximalizujete počet zákazníků získaných z internetu. Taktéž nezapomínejte na všeobecné odkazy, které vám umožní rozšířit zásah vaší reklamy. I u všeobecných odkazů vyšší cena znamená více zobrazení a více oslovených uživatelů internetu.

Kontrolujte své náklady
Nastavte si, kolik jste ochotni maximálně v systému ETARGET proinzerovat za měsíc. Tímto nastavením získáte kontrolu nad tím, kolik vás bude reklama stát. Nestane se vám, že by se kredit vyčerpal dříve, než byste chtěli. Měsíční limit si můžete nastavit po nalogování do systému v sekci Nastavení/ Finanční limit odkazů.

Příbuzné články:

2 komentářů

  1. >Tento text byl rozeslán inzerentům českého reklamního
    >systému eTarget, který si i přes značný rozmach Google
    >AdSense drží pevné postavení na mnoha významných českých
    >webech (namátkou třeba téměř všechny projekty Computer
    >Pressu, Aktualne.cz a další).

    Nevím odkud čerpáš informace, že na Aktuálně běží eTarget. Tato informace je špatná - na Aktuálně běží AdFOX (stačí si přečíst titulek u reklamní pozice).

  2. opraveno

  3.  

Přidejte váš komentář