10 tipů jak s AdSense nikdy nevydělat více než pár centů za měsíc10.January

Většina z vás by na tomto webu čekala spíše článek s opačným názvem, jak s AdSense vydělat stovky dolarů - občas ale není na škodu zmínit také několik základních chyb, kterých se dopouští mnoho i poměrně zkušených webmasterů. Pokud se vám “podaří” na vašem blogu dát dohromady více těchto špatných postupů a technik, vaše výdělky opravdu zůstanou na spíše směšných částkách a radost z AdSense vás pravěpodobně velice brzy přejde.

Zde je tedy seznam 10 častých chyb, jichž byste se měli vyvarovat:

1. Nové články píšete jenom párkrát za měsíc - jak už jsem zde několik zmiňoval, bez častých nebo alespoň pravidelných aktualizací si váš weblog nemůže najít svůj okruh čtenářů. S návštěvností v řádu jednotek nebo desítek uživatelů denně nemůžete nikdy dosáhnout vyšších výsledků, pro to je potřeba co nejvíce trafficu. Více podorbností o frekvenci blogování je k dispozici v článku Ještě než začnete blogovat.

2. Vaše reklamy jsou na “neviditelných” pozicích - základem rozumného výdělku s AdSense je správné umístění reklamních bloků na vaší stránce. Zde platí několik jednoduchých pravidel - mnohem vyšší míru prokliku mají reklamy viditelné bez skrolování. Pokud umístíte banner na konec stránky, naprostá většina čtenáře se k němu vůbec nedostane, nebo ho v ostatním obsahu snadno přehlédnou. Nejlépe fungují čtvercové formáty, skyscrapery (120×600 px, 160×600 px) a leaderboard (728×90 px). Velice dobře funguje také pozice před, nebo na začátku článku (jako je tomu třeba na tomto blogu).

3. Zmatené nadpisy článků - až napíšete pár článků, rychle zjistíte, že správný nadpis prodává. Spousta návštěvníků je líná číst při rychlém procházení webu obsah celého článku, a očima projíždí jenom nadpisy. Pokud se vám podaří takového čtenáře zaujmout již nadpisem, máte velikou šanci, že se na chvílí zastaví a přečte si celý vás článek. Jen si vzpomeňte kolikrát vás zaujme “šokující” nadpis v nějakém bulvárním plátku a po přečtení článku zjistíte, že se jednalo spíše o vábničku než větu shrnující obsah článku.

4. Nevhodná slova v nadpisu / článku - tento bod trochu souvisí s předchozí chybou, vztahuje se ale na něco poněkud jiného. Google AdSense je kontextovou službou a obsah zobrazovaných reklam tak odpovídá obsahu vašeho článku. V českých podmínkách je toto problém sám o sobě, kvůli nedostatků inzerentů se mohou poměrně často objevovat nerelevantní nebo stále se opakující reklamy, ale nevhodnou volbou výrazů můžete nízké odměně za proklik ještě výrazně pomoci. Pokud odběhnete od běžného tématu vašeho blogu, způsobí to také změnu zobrazovaných reklam a běžný návštěvník pravděpodobně nebude chtít kliknout na nějaký naprosto nerelevantní titulek.

5. Klikání na vlastní reklamy - tímto krokem se téměř určitě v delším či kratším časovém období připravíte o svojí možnost působit v AdSense - klikání na vlastní reklamy je přísně zakázáno a v naprosté většině případů se trestá zablokováním vašeho účtu včetně všech nastřádaných výdělků. Titulek reklamy může být sice lákavý a možnost přivydělat “sám sobě” pár centů ještě více, ale tudy cesta opravdu nevede.

6. Podceňování alternativních reklam - volba zobrazování veřejných neziskových reklam AdSense v případě kdy robot nemůže najít vhodnou reklamu je přinejmenším kontroverzní. Sice uděláte dobrý skutek posláním návštěvníka na nějaký dobročinný web, ale váš cíl je pravděpodobně poněkud jinde. Je tedy poměrně vhodné při tvorbě kódu nastavit jako alternativní URL stránku s reklamami nějaké jiného partnerského programu - vedle obohacení obsahu vám to může přinést alternativní zdroj zisku.

7. Další porušování pravidel - vedle klikání na vlastní reklamy, které je asi nejrychlejší cestou do záhuby, existují i další možnosti porušování pravidel: navádění návštěvníků ke klikání na reklamy (”podpořte tento web”, “klikněte si”), psaní o nevhodných a zakázaných tématech (drogy, násilí, warez, gambling) nebo třeba zobrazování dalších reklamních bloků jiných partnerských programů s kontextuálním cílením společně s AdSense.

8. Šílený design vašich reklam - zatímco vhodnou volbou designu reklam, který poněkud vystupuje ze zbytku obsahu vašeho webu můžete přilákat pozornost návštěvníků, použitím nějaké šílené barevné kombinace zaručeně díru do světa neuděláte. Pro názornou ukázky takového vzhledu jsem udělal následující stránku s jedním odstrašujícím příkladem - určitě by vás napadli i další nevhodné kombinace…

9. Nevyužívání kanálů - jak jsem již psal dříve, sledování výkonnosti jednotlivých reklamních bannerů pomocí kanálů patří k základům správné optimalizace výkonu vašich stránek. Díky možnosti vytvoření až 200 kanálů můžete detailně sledovat každou reklamní jednotku a hrát si s pozicí reklamy, barevnými kombinacemi a různými formáty.

10. Snižování trafficu - bez lidí není pro blogy tak důlěžitá zpětná vazba a hlavně neexistuje návštěvník, který by se mohl ukliknout na nějakou tu reklamu. Proto vždy věnujte čas možnostem zvýšení vašeho trafficu, možnostem propagace vašich stránek, výměny odkazů nebo třeba zaregistrování do nejrůznějších žebříčků a toplistů. Berte vážně připomínky vašich čtenářů, pište pravidelně zajímavé a originální články, optimalizujte váš web pro vyhledávače. Prostým zkopírováním cizích článků nebo různými nelegálními SEO technikami (link farmy, MFA, redirecty, nelegální obsah atd.) jste na dobré cestě býti zabanováni z výsledků vyhledávačů a v takovém případě můžete začít radši rovnou úplně od začátku.

Příbuzné články:

7 komentářů

  1. Viz. bod 1.- někdy je opravdu lepší nenapsat nic, než vydat “pahýl”. Tenhle článek je zbytečnej, akorát omýlá ty samé věci stále dokola a dokola…

  2. z pozice cloveka ktery uz s AdSense ma nejake ty zkusenosti mozna pouze opakuje znama fakta, pro noveho uzivatele AdSense ale na jednom miste shrnuje hned nekolik dulezitych faktoru. krome toho take prilaka nove ctenare a zobrazi se ve vysledcich vyhledavacu. takze zbytecny urcite neni, uz jenom kdyby mel ziskat par lidi z googlu za den…

  3. Celé by se to podle mě shrnout do jedné anglické věty, kterou jsem dnes četl - “It takes time and dedication to earn online money.” Všichni ti, kdo nadávají na AdSense, že jim vydělává jen pár centů, tuhle větu evidentně neznají. Jinak článek shrnuje základní podmínky, pro začátečníky nutné čtivo (takže i pro mě :-))

  4. Díky za připomenutí věcí, které už jsem věděl. Je to ale jeden z nej článků, na který asi budu odkazovat, když se mě někdo bude ptát, co teda jako s tím AdSense má dělat.

  5. Docela bych nesouhlasil s názorem, že reklamní blok umístěný ve spodní pozici nemá význam. Vžijte se do situace návštěvníka, který dolouskal článek a vlastně se dostal ve většině případů k patičce webu a přemýšlí co dál.
    Lidi jsou hrozní klikači místo toho aby rolovali zase nahoru.

  6. 2smajli: vzdycky je to o forme banneru a jeho presne pozici. kdyz byste dal treba velky ctverec nad formular pro vlozeni komentare, muze to byt velice dobra pozice. kdyz ale date malou uzkou nudlicku uplne na konec stranku za veskery text, moc ucinne to asi nebude…

  7. První článek z mnoha, který mě svým zpracováním zaujal. Výstížný, přehledný, hezky upravený, chytlavý nadpis… co více říci.

    Jen by mě zajímalo, jaký máš CTR, pokud se držíš všech těchto rad.

    Já Adsense používám na svých webových stránkách a s nastavením, které jsem zvolil se dostanu většinou na nějakých 5-8%.

  8.  

Přidejte váš komentář