Kolik procent Google vyplácí administrátorům v AdSense?31.December

Jedna z velice kontroverzních otázek ohledně programu Google AdSense je oficiální procento příjmů, které Google vyplácí účastníkům v tomto partnerském programu. Dle komentářů zde na Úspěšném blogu může být pro někoho i tato skutečnost jedním z důvodů mírné nespokojenosti a chladného vztahu k AdSense.

Procento vyplácené webmasterům bylo opravdu docela dlouhou dobu velkou neznámou. Google ho nikde v podmínkách služby nezmiňuje a žádné oficiální stranovisko tak ani neexixtuje. Od počátku fungování služby AdSense v roce 2024 se tato hodnota pravděpodobně několikrát změnila, a to bez většího vědomí samotných účastníků programu.

U většiny zahraničních affiliate programů se zisk vyplácený majiteli webové prezenta běžně pohybuje přibližně mezi 50 a 70%. Zbytek této částky pak připadá majiteli reklamního systému. V českých podmínkách je tato hodnota nastavena obvykle mnohem níže - důkazem může být dost směšných 30% u pravděpodobně nejpoužívanějšího českého reklamního systému AdFox.

Všechny zisky Googlu plynou z reklamního systému AdWords, který je s AdSense úzce provázán - poskytuje mu totiž všechny reklamy tak, jak si je zadají jednotliví inzerenti. Pomyslná vlna tajemství kolem procentra vyplácená na mzdách byla odtajněna letos v lednu, kdy na americkém webu New York Times vyšel článek o AdSense, který poodkryl tuto hodnotu. Článek je běžně dostupný pouze pro platící zákazníky NY Times, díky popularitě ale autoři umožnili i náhlednutí pro běžné, neplatící návštěvníky.

Google.com and the company’s foreign search sites contribute more to Google’s bottom line than AdSense, because for every dollar the company brings in through AdSense and other places that distribute its ads, it pays roughly 78.5 cents back to sites like Digital Point that display the ads. 

Z tohoto odstavečku lze tedy usoudit, že Google vyplácí uživatelům AdSense plných 78.5 %. To je i v poměrech internetové reklamy suma poměrně nadstandardní, která se jenom těžko překonává.

Konkétně článek obsahuje rozhovor s majitelem jednoho z největších diskuzních fór o internetu vůbec - Digitalpoint.com. Vzhledem k návštěvnosti tohoto webu lze předpokládat, že má s Googlem dohodnuté mírně nadstandardní detaily stejně jako mnoho dalších “prémiových” webů, a běžný webmaster tak dostává z jednoho dolaru o něco méně než uvedených 78 a půl centu.

Hojně navštěvované weby mohou kromě vyšších výdělků těžit i ze speciální podoby reklamního banneru - často můžete narazit na mírně nestandardní vzhled, který ve vašem účtu nemůžete nijak nastavit. Věřte, že v takovém případě se jedná o výsledek pozitivních vztahů mezi majitelem takého webu a společností Google. Podle dalších vyjádření Googlu ale rozdíly nejsou nijak extrémně veliké a váš podíl se tak v naprosté většině případů drží nad 70%. Což je alespoň dle mého názoru velice příjemná hodnota…

Příbuzné články:

3 komentářů

  1. Děkuji za posbírání dat a sepsání tohoto článku. Pravda je, že AdFox vyplácí nějakých směšných 30 procent. Jsou sice ještě další české systémy, které by mohly proplácet vyšší provizi, ale zase nemají tolik inzerentů. Jediné, co tak zbývá, je naděje, že se Centrum pustí do konkurenčního boje a začne se v otázce provizí a statistik přibližovat Googlu.

    Na AdSense mi totiž vadí 4 věci: dolarová měna, nejenom české reklamy (na normálních českých, tedy netechnických stránkách je to nepoužitelné), neznalost přesných pravidel (což jste nyní alespoň trochu poodkryl) a skutečnost, že je to od Googlu, který asi trpí komplexem méněcennosti a proto vymýšlí pravidla taková, jaká vymýšlí, pro příklad absolutní exkluzivitu, přísné bručení “já tě opravdu vyhodím!!!” apod.
    Na našem trhu proto ještě stále zůstává místo pro kvalitní PPC systém, protože zatím to jsou pouze hračky, které neberou inzerenty a “partnery” jako partnery…

  2. Percento je len jedna časť vzorca. Tou druhou je cena za preklik, ktorú zaplatil inzerent. Takže aj keď 70% znie hovadsky závratne a povzbudivo, pokiaľ nebude poriadna konkurencia inzerentov a teda vyššia cena za prekliknutý inzerát ako minimálnych 0,30 SKK (predpokladám, že CZK je na tom podobne), ani zo 70% za nikto nenavečeriame, aj keby sme mali návštevnosť ako…

    Inak mimochodom, keď si dám dohromady 2+2 tak mi tých 70% ani náhodou vyjsť nemôže. Takže reči sa vedú, ale chlieb sa je.

  3. Thnx a lot for your splendid site.
    I learned a lot of interesting things from it
    alles gute :)

  4.  

Přidejte váš komentář