Únorové změny v AdSense25.February

Od posledního příspěvku uplynul již nějaký ten čas, a tak je zde dobrá příležitost krátce připomenout to nejdůležitější, co se za uplynulý měsíc ve vztahu k AdSense událo. Bylo to totiž na události docela bohaté období.

Obrázky vedle reklam AdSense

Oblíbeným trikem ke zvýšení CTR na některých webech bylo umístění malých obrázků přímo vedle reklamního bloku AdSense. Ve finále to na mnoha stránkách vypadalo tak, že obrázek byl na první pohled součástí reklamy a dokázal přilákat pozornost mnoha návštěvníků, kteří by si normálně reklamy ani nevšimnuli. Nemusím asi připomínat, že nejčastějším “lákadlem” byly například poněkud odvážné fotky sličných slečen.

Při použití této techniky jste ale mohli narazit na řadu problémů: tak předně, nikdy nevíte, kolik se zrovna zobrazí reklamních odkazů. Počet obrázků vedle reklamního banneru nijak dynamicky měnit nemůžete, a tak bylo často k vidění stránky, kde byly třeba 4 malé obrázky vedle populárního čtverce s šířkou 336 pixelů, ale v něm se místo 4 odkazů zobrazily jenom dva, a výsledek tak nebyl moc působivý. Pokud se ale podaří trefit do stejného počtu obrázků a odkazů, může se jednat o výrazné zlepšení.

Tomu všemu je ale nyní částečně konec. Google totiž v poslední aktualizaci pravidel AdSense tuto techniku zakázal. Přesněji řečeno, omezil jí tím, že mezi obrázkem a reklamním blokem musí být svislá čára zřetelně oddělující tyto dva elementy. I přesto lze ale stále potkat mnoho stránek, které toto pravidlo porušují a riskují tak postih ze strany Googlu.

AdSense s jinými kontextovými programy

O této významné změně jsem psal v samostatném článku, kde najdete podrobnější informace. Nyní tak můžete využívat například programu AdFox a AdSense na jedné stránce.

YouTube bude odměňovat autory videí

Tato změna nesouvisí přímo s AdSense jako s produktem pro váš web, ale zprostředkovaně se ho také týká. Google totiž oznámil, že pracuje na novém systému, který bude odměňovat autory videí, kteří nahrávají svojí tvorbu na web YouTube.com. Detailní informace zatím nejsou známy, ale odměna bude určité procento z kliknutí na reklamní bannery na YouTube, pokud se vaše video dostane mezi tzv. Featured videos.

$250 za doporučení uživatele

Na začátku února Google představil nový model doporučení AdSense. Tento poněkud opomíjený způsob výdělků dokáže při vhodném nasazení vydělat také poměrně dost peněz. S rostoucí popularitou a všeobecnou známostí Googlu ale tato možnost klesá, a tak určitě většina administrátorů tuto změnu ocení. Detailně jsem nový model popsal v samostatném článku.

Google Checkout přímo v reklamách

Odpověď Googlu na světovou dominanci PayPalu v podobě Google Checkouts dostává novou injekci. Google totiž začal před několika dny experimentovat se zobrazováním malých nákupních vozíčků přímo vedle titulku inzerátu. Tato ikonka ve zkratce znamená, že daný inzerent je majitelem nějakého elektronického obchodu, ve kterém můžete platit právě pomocí služby Google Checkout.

Služba Google Checkout je vůbec zajímavá. Pro nové uživatele nabízí do začátku 10 dolarů jako vstupní bonus. Pak je potřeba nahrát další peníze, nejčastěji pomocí kreditní karty. Nyní už vám nic nebrání vesele utrácet ve stále se rozšiřujícím portfoliu eshopů podporujících tuto službu. Na Google Checkout je sympatické to, že sdružuje vyřizování všech objednávek na jednom místě - vidíte tak jaké zboží jste již obdrželi, jaké je na cestě, a jaké se zrovna hledá ve skladu. PayPal má zatím stále mnohem větší oblast působnosti, časem se ale pravděpodobně dočkáme značného rozšíření i této služby.

Co se českých luh a hájů týče, ikonku nákupního vozíku asi jen tak neuvidíte. Je to samozřejmě dáno téměř (nebo možná úplně) nulovou podporou obchodníků této služby. I to se ale může snadno postupem času změnit. Ikonky Google Checkout můžete nyní vidět i přímo ve výsledcích hledání Googlu.

AdSense v hebrejštině

Nakonec poněkud méně významná novinka - Google před několika dny spustil AdSense pro obsah pro weby psané v hebrejštině. Mnoho lidí z Izraele a dalších zemí tak pravděpodobně nyní zažívá stejné vzrušení, jako jste zažívali vy po příchodu AdSense na český trh. Seznam podporovaných jazyků AdSense pro obsah se tak rozšířil již na úctyhodných 24.

Příbuzné články:

16 komentářů

  1. Etarget ve spojení s AdSense si moc lidí neužije, možná už nastala změna, ale ještě před lety smlouva s Etarget vylučovala použití jiné služby fungující na obdobném principu.

  2. Hned to první pravidlo o obrázkách porušuje podle mě linkuj.cz

  3. Ano, tady se jedna o poruseni pravidel, meli by to odstranit.

  4. Jak je to tedy s tím etargetem, mohu ho také nasadit?

    Jinak tyto stránky nedosahují 30000 zobrazení/ měsíc a etarget mají - čím to?

  5. iku: vsechno je to jenom o znamostech :) jinak u etargetu opravdu podle vseho plati, ze ho nelze nasadit spolu s ostatnimi systemy, takze musite zustat treba u toho adfoxu.

  6. iku: Když budete mít obecný webík pod nutnou návštěvností, nebude se s vámi etarget bavit (nemá důvod, má dost tisíckrát větších obecných portálů).
    Když mu však řeknete, že píšete přesně pro ty uživatele Internetu, které etarget potřebujete, přistoupí etarget i na menší číslo.

  7. Jarek: to je sice fakt, jenže jak jsem se díval, tak velké servery od nich nějak utíkají a hlavně se reklamy zobrazují i na minoritních pidistránkách…

    Hannes: V tom případě si s kontrolou pravidel hlavu nelámou…

  8. s kontrolou pravidel si hlavu nelame ani google - denne prichazim na desitky stranek, ktere naprosto zretelne porusuji pravidla, nejcasteji obsahem (warez) nebo navadenim ke klikani. google to ale asi bere tak, ze tyto stranky ac proti pravidlum tak presto vytvareji zisk i jim, takze s tim zakazovanim a hlidanim pravidel moc nespechaji…

  9. 2 Hannes : Sak oni zablokuji web, az mu budou muset poslat cash :D

  10. Jasně, jenže je rozdíl v počtu partnerů etargetu a adsense…

    Mohl bys poskytnout obrázky z administrace etargetu, nebo alespoň napsat, co vše zobrazují? Dík.

  11. Pisete: “Je to samozřejmě dáno téměř (nebo možná úplně) nulovou podporou obchodníků této služby.”

    Znie to, akoby obchody mohli za to, ze Google CheckOut nepodporuju. Ale nie je to tak. Google CheckOut funguje len pre USA a Kanadu, ceski a slovenski obchodnici sa jednoducho nemozu do CheckOutu zaregistrovat. Co je velka skoda, pretoze podmienky ake poskytoju Google, na to nema nijaka podobna sluzba, ktora poskytuje Internet Merchant Account + Payment Service Processor.

  12. Ja si vsimnul jeste jedne zmeny. Na mem webu je “grafika” inzeratu rozdilna. Jina je ve ctverci pod headerem respektive je tam Italic a jina v sloupci v sidebaru kde je puvodni jak ji clovek zna..

  13. 2 Peter: to je pravda, na prichod Checkoutu do nasi zemicky si asi jeste dlouho pockame - co jsem ale tak porovnaval treba s PayPalem pro obchodniky, jsou to opravdu docela znacne rozdily.

    2 iku: bohuzel jsem cetl smlouvu etargetu a vynaseni techto informaci je tam primo zakazano :|

    2 Mirek Novotny: pravda, toto se v posledni dobe taky obcas objevi. dalsi drobna zmena je zobrazovani male ikonky Googlu ve spojeni “Ads by G” u anglickych reklam.

  14. Obrázky vedle reklam AdSense - upřesnění. No v pravidlech se nyní nepřipouští uvádění jakýchkoliv matoucích obrázků vedle reklam, takže je fuk, jestli budou či nebudou odděleny čárou. I když jsem je odděleny čárou měl, přišlo mi na to nedávno upozornění, tak jsem to radši stáhl.

  15. Hannes

    To je škoda, ale opravdu by nešlo napsat, jaké všechny výstupy administrace má?

  16. 2 iku: promin ale nechci riskovat nejake komplikace. jestli si napises na podporu etargetu, urcite ti to radi reknou - na rozdil od googlu reaguji temer vzdy do 24 hodin nebo rychleji.

  17.  

Přidejte váš komentář