AdSense lze nyní používat s ostatními kontextově orientovanými programy27.January

Jedno z nejzásadnějších omezení Google AdSense před několika dny padlo. Google totiž vydal novou verzi Podmínek služby AdSense (Terms of Service, TOS) a ta obsahuje celou řadu změn, mezi nimiž je i odstranění klauzule o zákazu použití ostatních reklamních programů spolu s AdSense v případě že se jedná o aplikace zobrazující reklamy podle obsahu vašeho webu.

Poslední změna Podmínek AdSense proběhla již poměrně dávno - někdy na konci roku 2024. Od té doby nedošlo k žádné význěmnější změně v pravidlech služby, hlavně proto, že každá změna musí být odsouhlasena všemi uživateli AdSense. Podmínky služby byly také poměrně vyvážené a všechno dobře fungovalo, a tak nebyl důvod nic měnit.

Celou věc potvrdil Brian Axe z teamu podpory AdSense:

“When it comes to enforcing policies on third-party contextual ads, we’ll be following the updated program policies instead of the T&Cs on this point. That is to say, publishers may now display other contextual ads on the same site or page as Google ads as long as they don’t have the same look and feel as our ads.”

To zkrátka znamená, že nyní můžete používat ostatní kontextově zaměřené programy, pokud nepoužívají stejný vzhled jako AdSense. Těžko říct co Google považuje za stejný vzhled, ale vybráním mírně odlišného barevného schématu nebo formátu banneru byste se měli snadno vyvarovat všech problémům.

Co to znamená pro české uživatele

V souvislosti s českými partnerskými programy se jedná také o vítanou změnu. Asi největší využití umožní tato změna v případě reklamního systému AdFox. Majitelé webů si tak nyní mohou na jednu stránku dát jak reklamní banner AdSense, tak ten od AdFoxu.

Zajímavou možností může být i nastavení AdFoxu jako defaultní reklamy, v případě že AdSense nedokáže vybrat žádnout vhodnou reklamu pro vaše stránky. Získáte tak druhotnou šanci výdělků, který může být vždy lepší, než kdybyste zobrazovali pouze veřejné neziskové reklamy nebo dokonce prázdný reklamní banner.

Změna v podmínkách AdSense by měla teoreticky umožnit umístění reklam AdSense i na stránce s reklamním blokem služby eTarget. Tento partnerský program jsem však nikdy nepoužil, a tak si nejsem jistý, zda to naopak eTarget dovoluje - je možné, že v případě použití těchto reklam musíte mít stejnou exkluzivitu, jako to bylo doteď s AdSense.

Příbuzné články:

10 komentářů

  1. Hmm… Teto zmeny jsem si ani nevsiml. Zajimalo by me copak je vedlo ke zruseni direktivy o dalsi kontextove cilene reklame…

  2. co já vím, tak na http://www.pooh.cz se používá v kombinaci s http://www.bbkontext.cz furt.

  3. tezko rict. pravda je takova, ze premiovi uzivatele kteri vydelavali stovky nebo tisice dolaru denne mohli casto toto narizeni po dohode s googlem porusovat a tak se mozna rozhodlo ze se to umozni radsi vsem - nez aby se slozite vysvetlovalo proc jeden uzivatel adsense muze a druhy nemuze…

  4. Jasne, jednodussi nez se hadat s uzivateli :-)

  5. Vzhledem k tomu, že jsme ještě před nasazením Google AdSense používali Adcontext a někteří lidé mi doporučovali Adcontext stáhnout (aby nám Google nezablokoval účet), vznesl jsem raději na Google dotaz a 13. 1. 2024 mi odpověděli:
    “Podľa pravidiel nášho programu, Adcontext nemôže byť na Vašej webstránke zobrazovaná na tej istej strane, ako Google reklamy. Tie reklamy môžete zobraziť na tých stranách Vašej webstránky, ktoré neobsahujú Google reklamy.
    Vo všeobecnosti, pravidlá programu AdSense nedovoľujú, aby boli Google reklamy zobrazované na tej istej strane, ako iné kontextovo-zacielené reklamy.
    Tým Google AdSense”.

  6. 2 Jarek: myslim ze je dost mozne ze prave to uz ted neplati - zmena pravidel probehla nekdy kolem 20.ledna, takze bych se toho nyni nebal…

  7. Radši bych stejne počkal než to bude oficiální v české verzi než pak vystvetlovat podpore že jsem to četl někde na blogu :-)

  8. It’s official! You can now run AdSense on the same page as other contextual ad programs

    http://www.jensense.com/archives/2007/01/its_official_yo.html

  9. Zdravím.
    Chci se zeptat, započítává Vám Contextual Tracker kliknutí přes Operu?
    Nainstaloval jsem si ten CT a v tests/adsense.htm zkoušel kliknout, všechny prohlížeče mi to započítá, jenom Operu ne.
    Nevíte proč tomu tak je?
    Dík za radu

  10. 2 Free-Style:
    mně to funguje v opeře 9 bez problémů.

  11.  

Přidejte váš komentář