Google AdSense - odkazová jednotka29.December

Vedle klasických reklamních bloků nabízí AdSense i možnost vložení takzvané “Odkazové jednotky”, anglicky Link Unit. Postup or použití odkazových jednotek je shodný s instalací běžných reklamních jednotek, pouze vzhled a fungování je mírně odlišné.

Na každou svojí stránku si můžete vedle 3 reklamních bloků umístit také maximálné jednu odkazovou jednotku. Jedná se o 4 nebo 5 klíčových slov vygenerovaných podle obsahu vašeho webu. Hlavní rozdíl je v odměňování za prokliknutí takovéhoto odkazu. Na rozdíl od běžného reklamního odkazu se po kliknutí dostanete na stránku vyhledávače Google s nabídkou několika desítek odkazů.

Teprve za kliknutí na tyto odkazy dostáváte zaplaceno. V praxi tak můžete mít mnoho návštěvníků, kteří sice kliknou na odkazovou jednotku, ale po přesměrování na seznam reklam je nic nezaujme a stránku zavřou. V tom případě pro vás z takovéto akce neplyne žádný zisk.

Formáty odkazových jednotek jsou více omezené než u klasických bannerů. V zásadě můžete mít buď vodorovný banner s 4 respektive 5 odkazy vedle sebe, nebo čtverec ve formě menu, kdy budou klíčová slova řazena pod sebou. Ukázku prvního příkladu můžete vidět i na tomo webu v horní části jednotlivých článků. U odkazové jednotky můžete stejně jako u bannerů využít možnosti alternativního zobrazení nebo kanálů pro monitorování (channels).

Mnoho lidí se odkazových jednotek bojí kvůli převládající myšlence o nevýhodnosti tohoto formátu. V praxi jsem se však již několikrát přesvědčil, že při vhodném nasazení může být tato forma reklamy rovnocenným zdrojem příjmů jako klasické reklamní jednotky. Není tedy důvod tuto možnost alespoň nezkusit, o výsledcích se přesvědčíte již sami…

Příbuzné články:

Žádné komentáře

Přidejte váš komentář